Nuffnang Ads

Tuesday, February 10, 2015

Yang laju, dimudah-lajukan (i made this word!) lagi. Thank you Pos Laju!

Sebelum ni memang saya akui saya tak berapa reti sangat nak pos barang menggunakan Pos Laju.  Yang saya tahu masa tu cuma melalui Pos Office sahaja.

Tapi rupa-rupanya Pos Laju ni ada kiosk tersendiri, solely untuk urusan Pos Laju.  Efficient betul!.  Ye la.. tak de la kena beratur dengan orang ramai yang nak buat urusan bayar  bills lah, beli setem lah kan...

So saya banyak pergi ke kiosk di LRT Ampang.  Memang staff disitu sangat efficient!.  Service tip-top!.  So urusan pengeposan barang jualan saya sangat mudah.  Especially bila dah beli prepaid envelope tu banyak-banyak (dah la beli 10 dapat free satu).

Dan sekarang saya cuba pula satu lagi service mudah Pos Laju ni.. iaitu Create Consignment Note di website diorang.  Tapi yang ni untuk parcel sahaja ye.

Sebelum cuba tu saya call la no hotline diorang tu 1300 300 300.. kot-kot la kalau ada syarat-syarat nak guna service tu.  Customer service tu cakap boleh je pakai untuk either prepaid, atau parcel pos laju biasa, Semenanjung atau Sabah Sarawak.  Aikk?? Kata staff kat kiosk, itu untuk parcel sahaja.. hmm 

So saya create la melalui web dia..http://www.poslaju.com.my/.  Pergi ke menu Ship with Us.  Akan kuar page untuk create own consigment note.




Segala yang bertanda * tu kena la isi.. senang gilos...

Dah habis fill up, click Create Consignment Note tu.  Terus web tu kuarkan / pop up kan satu pdf file.  Bukak pdf tu, akan nampak 4 copy consignment notes.  Macam yang biasa tu memang. Print, dan lebih elok kalau u all tolong la potongkan ikut size note tu.  Mudah kan?

Then bila ke kiosk tu, serahkan consignment note yang dah diprint tu dan parcel sekali.. Settle!. :)  

P.s.: Jimat tenaga jari jemari sally nak isi consigment note tu manually satu-satu.

7 comments:

  1. Anonymous2:10 PM

    Nak tanye..parcel tu mcm mane eh? Yg mcm envelop tu ke? Dia ade max weight x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parcel tu barangan yang kita bungkus sendiri...atau guna envelope biasa yg bukan prepaid.. diorng akan timbang atau ukur volumetric... max weight rasanya boleh refer di website poslaju :)..

      Delete
  2. pernah cuba utk sampul prabayar tak? boleh pakai jugak consignment note ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pernah cuba untuk sampul prabayar.. tapi kiosk poslaju reject sebab kena pakai borang prabayar katanya. tapi saya ada call customer service poslaju ni dia kata boleh... so i'm still confused. I suppose tak boleh la kot. :/

      Delete
  3. Tumpang tanya...consignment note ni bole print atas kertas A4 biase ke? Atau kena print pakai special printer and paper? Sbb ada yang kata kena pakai printer epson...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpayah, kertas A4 biasa sudah ok. Tapi I rekomen pakai dot matrix atau laser, sbb ink dia tak larut kalau terkena air. Kalau inkjet biasa, kena air, habiss... Yg orang kata pakai printer epson tu utk org yg nak print kat atas borang poslaju biasa yg dpt kat pejabat pos tuu...

      Delete
  4. Salam sis. sampul prepaid & parabayar tu mcm mana ye? apa bza nya ye? boleh explain tak? thanks :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...