Nuffnang Ads

Tuesday, September 24, 2013

Mencari udang di D'Ombak Kolam Pancing Udang Harimau..nak buat masak.

UPDATE: Gambar tempat pancing tu guna instantstreetview so you all boleh imagine nak cari kolam tu macam mana :D




Memancing udang lagi!  Maklum lah, activity 'beriadah' disamping cari stock udang buat masak.
Kalau dulu pergi cari udang galah, kali ni nak try udang rimau lak.

Location dia kat Taman Rakan, Cheras.  Mmm nak cerita exactly kat mana tu tak berapa pandai (sebenarnya tertido masa on the way).  Tapi kalau ikut google map, tempat dia dekat arrow kat bawah ni.  Sila jangan cari arrow bila sampai kolam tu.  Tapi yang pasti dekat-dekat ngan masjid tu lah.


Preparation untuk pancing udang rimau sama je macam udang galah.  Tapi yang lagi best tempat ni, pergi bawak diri dan duit pun dah cukup.  Yang lain semua dah disediakan kat situ.  Dari joran, umpan, 'clip' (untuk balancing) sampaila ke tempat bakar udang sekali.


Customer pertama for the day.  Diorang  bukak lambat sket hari tu so pukul 4.25 baru start.

Tapi ada satu lagi benda korang kena bawak...skill.  Alah, kalau pompuan macam saya pun boleh dapat 4-5 ekor sambil makan mee goreng je takkan lelaki macho tak leh dapat sekilo sambil TAK hisap rokok...kan? (agak-agak tercabar tak? muehehe).  By the way, udang-udang dia besar so sekilo tu apa de hal...

Ye, apa yang saya tulis tu betul, saya pancing sambil makan mee goreng.  Satu, sebab lapar.  Dua, sebab kat sebelah kolam ni ada kedai makan dan boleh order untuk makan/minum dikolam.  Ketiga, sebab boring berebut joran dengan anak 4 tahun... dari saya melangut, baik makannn.  Best ooo...sruttt teh tarik sambil tarik udang.


Nampak kan kedai makan kat belakang nun...  Kat white board tu pulak harga-harganya.. Pakej Mesra uuu..
Ambience tempat ni pun agak 'happening' sket sebab sound radio memang dipasang ke tahap yang agak best sampai korang terlupa yang korang sebenarnya tak dapat udang sebanyak saya..i.e 4 ekor.  Sebab duk layan lagu.  Kalau tak radio Era, radio Hot FM lah tu.. dah lupa.  Dan jugak mungkin korang tak perasan umpun-umpun yang buat umpan dah bergolek-golek masuk kolam....serah diri pada udang.  Kena beli lagi, dua ringgit je untuk sepanjang 2-3 inci.


Kolam dan kawasan pancing memang di jaga bersih.  Diulangi, dijaga bersih.  Saya ulang sebab owner tu kadang-kadang berulang-ulang lap tepi kolam tempat pemancing letak tangan tu dan susun kerusi kosong 'as he goes'.  Memang selesa sampai korang lagi sekali tak perasan korang masih tak dapat udang sebanyak 4 ekor macam saya #hidung kembang#.

Bersih dan comfortable.  Jangan tanya macamana udang yang saya tarik boleh terbang dan tersangkut kat besi jaring kat dinding kolam nun...haih...#malu#
Sekali sekala dibuatnya 'ombak'.  So udang tu berjalan.  Tak de la sorang je dapat 'lubuk'nya kan?

Walaupun korang boleh tengok udang duk menari-nari depan korang macam nak suruh tangkap dengan tangan je.  Tapi awas, baca sign tu ok!


Amacam? Tempted tak?

Hari tu saya pergi dengan suami, dengan anak, kami dapat price Mesra RM 30 untuk 2 jam.  Kiranya isteri free la sebab kebanyakkan isteri bukan la terer kan..?  Tapi kalau isteri terer, suami yang dapat 4 ekor je, kira suami la yang dikira free fishing.. hehehe.  Kami bawak balik udang 800 gram.. almost sekilo.  Ok ler tu....Buat stock masuk peti sejuk.
Tapi jangan risau, korang confirm dapat bawak balik udang nyer.  Kalau dah tak terer sangat macam saya, tokey tu sendiri tolong pancing bagi kat korang.  Macam kasi markah kesian la kiranya.  Tapi kalau dia free la..dan kalau korang dah regular kat sini... kalau dia busy, sorry bebeh.

Kalau hujung minggu khabarnya (mengikut kata pemancing tegar kolam ni), bila kita dapat udang je boleh suruh budak jaga kolam tu tolong bakarkan.  Nak bakar sendiri pun boleh, tapi rugi la masa pancing tu.  So diorang start the fire, basuh, cucuk kat lidi, bakar ngan butter..nyumsss.  Amacam teruja tak?  Masa tu, yang ada gout pun boleh terlupa.

Kiter bakor ler yeop..
P.s  Encik-encik suami sekelian, bawak la wife and anak-anak memancing sekali... seronok!!  Tapi kalau tengah mengular dari office tak sempat la nak angkut anak bini kan? Ooppss!!

14 comments:

  1. Best jugak rasa pengalaman memancing udang macam ni. Saya pancing ikan pun tak pandai. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udang lagi senang kot... :)

      Delete
    2. Anonymous4:48 PM

      assalammualaikum en. hazmin jemput la dtg ke kolam memancing udang harimau D Ombak..
      disini saya akan ajarkan cara2 memancing udang harimau.. agak berbeza dengan cara memancing udang galah... pihak kami tidak akan sama sekali membiarkan pemancing baru memancing berseorangan.. kebiasaannya kami akan membantu dari segi pemotongan umpan yang betul, cara libasan pancing ketika udang menjamah umpan yg betul (jgn libas org sudah la) hahaha... juga cara2 meletak umpan di mata kail yg betul.. segala teknik ini dapat dipelajari dalam masa yg singkat kecuali libasan ketika udang menjamah umpan..
      insyallah mana yg mampu akan kami tolong..

      Delete
  2. Anonymous4:16 PM

    SALAM...
    KEPADA PEMINAT UDANG HARIMAU...
    SAYA WANZ 011-11139700 SEBAGAI PENGURUSAN BARU KOLAM MEMANCING D OMBAK MENGALU2KAN KEHADIIRAN TUAN PUAN UNTUK MENCUBA SENTAPAN @ BERTARUNG DGN UDANG HARIMAU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerana bertandang ke blog saya! Harap keadaan di kolam masih bersih dan ceria seperti dulu... :)

      Delete
  3. Sy baru pergi semalam dgn suami, mmg best la, pengalaman pertama memancing udang ni, itu pon owner yg ajarkan , mmg bgus la, Alhamdullilah rezeki dpt 15ekor, sy yang dpt byk berbndg En.Suami hehe, dy ckp rezeki sy, lg pon time tu sy seorg je perempuan memncg kat situ,awk kira ok la tersngkut je dkt jaring tu, sy ni ha smpi terplanting ke luar kolam tau (nseb xjtuh udg tu ke longkg) haha bergema la stu kolam tu gelak kan sy, tapi mmg klakar sgt pon, excited sgt tarik udg tu haha,owner mmg rmh tamah n baik, lepas ni datang lagi (y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...nampaknya tempat tu masih happening macam dulu!. Memang seronok kan pancing udang nih...macam addicted gitu.... dan lagi best bila sampai rumah en suami offer diri untuk masakkan udang2 fresh tu hahaha

      Delete
    2. What?? 15 ekor? Banyak tuuu *oksayamalu* hahahaha

      Delete
    3. mmg pon tetibe jd addicted plak nk memancing lg, rzeki msing2 kan :), alhmdullilah, smlm blek2 je trus kerjakn udang tu,En.Suami siangkan n masak kan, msuk dalan oven wif butter dll, terbaikk , mkn berdue je licin haha, isi dy manis n btul2 fresh udg dy, mmg best da la besar plak tu,

      Delete
    4. sy ckp kat En.Suami better sy ikot awk mancing udang dari mancing ikan huhu .. memalukan betul bila udang sy terplantig haha, time tu sy pkir dpt sekor pon jd la haha, rse sush je nk mancing udang ni,dkt sejam la dok tggu udg xde haha ,siap pkir untug awk dpt 4ekor haha

      Delete
    5. Thanks puan ery sha & suami sebab menyokong kolam d ombak. Semoga puan & keluarga terus menyokong kami.

      Admin
      Wanz d ombak

      Delete
  4. support kolam pancing udang D'Ombak..en.wan mmng terbaik!! kolam bersih dan owner sdia ajarkan teknik nk pancing udang rimau ni bg customer yg baru...mari ramai2 ajak family memancing sambil bersantai di kolam memacing udang D'Ombak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih tuan usin yg kacak bergaya.. alhamdulillah kerana menyokong kami

      Delete
  5. Boleh tau berapa rate harge/jam x...??ade pakej ape2 x??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...