Nuffnang Ads

Tuesday, February 26, 2013

Apa nak buat dengan RM10k?

Apa nak buat kalau you all dapat RM10k lump sum?  Waa best tak soklan?  Biasa la, sekarang kan time companies baru siap buat closing and maksudnya ramai orang tengah tunggu atau dah dapat bonus.
 
Banyak options sebenarnya.  Ada yang boleh menguntungkan, ada jugak yang merugikan, dan tak de dapat apa-apa cuma dapat pahala.  Wahh... deep gitu.
 
Options saya ada top of my head:

1.  Beli sebijik rumah flat.  Atau apa-apa rumah/property yang below 100k (plus minus la). Downpayment 10k (or maybe no downpayment ;).  Then bayar miscellanious ketung-ketang guna 10k tu.  Then viola! you are a proud owner of another property.  Sewakan, dapat cashflow bulan-bulan.

2.  Buat business kecil-kecilan.  Yang ni pun tak susah, tambah pulak kalau buat secara online.  Business ideas terlalu banyak di Google sekarang ni.  Jual T-shirt, cermin mata hitam, baju budak, baju orang tua, baju plus size, Hijab Pins (ehh?? psst.. nak borong call i ye!), jual packed food untuk offices (this is current trend nih), buat service delivery, shopping services.. ehhh banyak lah... Bak kata Nike, Just Do It.

3. MLM.  Haaaa yang ni untuk yang ber'skill'.  Saya takkan comment banyak sebab saya memang tak de 'skill' tu.  But I know people yang resign sebab successful buat MLM.  It would not be my personal choice, but hey, it's your life kan..?

4. Beli keta.  Haa? Beli Keta?  Yang ni on the surface bagi saya macam liability je.  Tapi, kalau you all duk kat area students, macam Seri Iskandar ke, boleh sewakan and untung tersangat-sangat banyak!.
 
5. Beli Gold or invest dalam Gold Account.  Harga emas memang tengah rendah ni.  Dengan RM10k tu kalau kat Maybank Gold Account, boleh dapat lebih kurang 75gram sekarang.  Banyak tu.  Lagi pun harga emas eventually akan naik.  So beli, simpan dan enjoy later.  Kan?
6. Masuk unit trust.  Ni pun sama, elok simpan lama-lama untuk dapat compounding effect tu.  Dengan kata lain, simpan dan jangan keluarkan seberapa lama yang boleh.  Find a good agent ye!. 

7. Simpan ASB/Tabung Haji? Yang ni memang ok.  Tahun depan dah dapat around 500 to 800 profit.  Best-best!  Boleh jadi tabung emergency jugak tu.  Mana tahu kan, kot-kot nak kena service keta ke, nak beli alat exercise baru ke, beli je.. bukan pakai pun… @_@

8. Yang ni satu 'investment' yang akan bagi 16% immediate return.  Bayar hutang Credit Card!.  Tu pun kalau you all ada hutang credit card macam saya T_T. Tapi conceptnya bayar dan potong card. (concept yang saya tak mampu nak buat.. belum kuat iman).  Bayar habis je sedebuk, jangan tinggal balance satu sen pun, dan dan tu jugak dapat untung 16%.  Sebab apa? Tak perlu dah bayar interest dia yang 16% bulan-bulan tu. (psst, lagi pun bayar hutang kan harus dicepatkan.. dapat pahala!).

Disclaimer: Saya bukan pakar finance ye.  Semua suggestion kat atas adalah mengikut pengalaman saya sendiri.

Note to self:  Ada ke peluang dapat 10k tu? *perasan*

5 comments:

  1. banyak tu.. nak sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih dicita... belum mendatang hehehe.. insyaallah.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...