Bila tiba time Chinese New Year mesti korang perasan kaum Cina berebut-rebut beli ubi ni kat supermarket. Kadang-kadang stock yang dikeluarkan berkotak-kotak tapi tak sempat apa-apa pun confirm habis dibeli orang.
Kenapa ek?
Saya pernah tanya kawan, kenapa semua berebut beli ubi Ngaku / Arrowhead ni? Rupa-rupa nya ubi ni hanya available masa Chinese New Year je. Bulan-bulan lain takkan jumpa punya. Agaknya macam err entah la, tak boleh nak compare dengan perayaan Melayu. Nak kata lemang, sepanjang tahun ada jual kat Jalan Ulu Kelang. Nak kata ketupat, ketupat instant Nona pun dah ada. Entah.
Pas tu saya tanya lagi, masak or makan macam mana? Yang diajar pada saya masa tu cuma buat kerepek. Macam kat bawah ni. Cara yang saya buat kikis kulit luar tu then hiris nipis-nipis sebab malas nak bukak kotak benda sagat tu. Lepas tu goreng macam goreng ubi tu. Sedap kalau tabur garam sikit. Rasa dia macam ubi goreng tapi lagi lemak dan manis.
Ada jugak orang masak stir fry dengan daging. Rasa dia macam ubi kentang tapi lebih manis dan lemak.
Jadinya, sempena Chinese New Year 2014 Tahun Kuda ni, saya ikut sama berebut beli ubi Ngaku ni. Hahaha, kalau tak berebut, tak feel la shopping raya kan?
I know this is early but HAPPY CHINESE NEW YEAR ALL!. Have a great Horsey year.
P.s. Agaknya bila makan ubi ni, korang mesti mengaku kesalahan-kesalahan korang kan? Ala-ala truth potion.....well, no harm trying.
P.p.s. Banyaknya 'New Year' celebration kat Malaysia ni. Tapi Awal Muharram tetap dihati. Muaxx.
macam sedap je...
ReplyDeletebg sy skarang ni ape bende kat malaysia tu mcm sgt sedapp.. jeles jeles... ishkk
hehe..makanan mat saleh lagi sedap kot.... Southern Fried Chicken + chips + salt + vinegar satu!!
ReplyDelete