Pages

Tuesday, July 30, 2013

Suka buat tapi tak suka makan...macam tu la peel dengan biskut raya. Tapi yang ni exception..

Gara-gara malas dan tak reti nak buat saya pernah beli sampai RM40 sebalang.  Tu pun ada dalam 25 ketul je.  Bila beli 2 balang, tangan dah ketar nak bayar.  Tu baru satu jenis, bila sampai 4, 5 jenis?  Tapi redha je lah sebab dah gatal mengorder.
 
Raya tahun ni dah niat, order kerepek bawang je sebab kerepek orang tu buat memang sedap.  Jadi temptation tu terlalu tinggi.  Mok pun memang siap order suh bawak balik kampung kerepek ni.  Biskut raya, kita buat je dengan oven yang segak bergaya tu.
 
Dan hasilnya, dengan bantuan pemain import (adik), menjadilah  Frambozen Kenari yang tekak saya kata memang lazat!  Bila rupa ditolak tepi, makan dengan keadaan mata tertutup, memang sebijik macam yang saya beli RM40 sebalang dulu tu.  Hahaha..gelak besar puas hati sebab biskut 'mahal' ada banyak.
 
Cuba cari 7 perbezaan antara 2 gambar kat atas ni.

Terus masuk bekas takut habis sebelum raya.  Tapi sebalang dah allocate untuk kudapan lepas berbuka.
 
Modalnya baru berapa je pun.  Paling mahal telur je.  Oven segak bergaya tu pulak pakai gas je.  Tak save giler namanya tu?
 
Actually ni second try buat biskut ni.  Dua tahun lepas ada gak pernah try tapi tak menjadi.  Dengan kata lain, tak sedap langsung!.  So saya agak trauma dengan kejadian tu.  Tapi orang Kelantan kata kena hold the bull by its horn.  So saya hadap lagi sekali resipi tu dan cuba buat lagi.  Nasib baik kali ni menjadi.  Kalau tak, mesti oven tu tak nampak segak bergaya sebab kena balingan biskut.
 
Tak tau kenapa tekak ni suka sangat biskut yang berjem-jem.  Saja cari pasal nak membakar dua kali.  Maybe sebab ada crunchy and chewy at the same time kot.  Plus, biskut ni pulak ada ala-ala mini pavlova (meringue) kat atas tu and tak manis sangat.  So memang sedap.  Resipi saya ambik kat internet je pun.  Lupa dah kat web mana sebab 2 tahun lepas saya siap-siap print.
 
P.s: Actually ada beli satu lagi.. kuih batang buruk terbaik dan tersedap yang tak mungkin saya mampu buat.
 
P.p.s: Dan ada jugak terbeli lagi satu kat PKNS Shah Alam nun (gambar kat bawah).  Rupa menarik, rasa sedikit kureng untuk tekak saya.  Maybe sedap untuk orang lain.
 
 
P.p.p.s: Kenapa buat biskut time raya je?

4 comments:

  1. Segak indeed ovennya. Nyahahaha

    ReplyDelete
  2. Apa ke namanya biskut ni Eli ? Mai le tempek resepi masalah tahu terajin n buat hehe

    ReplyDelete
  3. dinie4:54 AM

    Wat lelebih.. i olls dtg test drive biskut tu

    ReplyDelete
  4. betul, kenapela biskut org jual time raya je :(

    ReplyDelete