Pages

Monday, August 04, 2014

Dah tua-tua (ok, tak tua tapi matang) ni baru la dapat tengok macamana orang buat lemang.

Untuk korang yang dari Melaka, Perak, N. Sembilan, atau yang dah memang pakar buat lemang, korang janganla baca entry ni macam cikgu bahasa melayu tengah check karangan murid ye.  Kalo salah nanti korang rasa macam nak ambik pen merah and pangkah-pangkah lak screen ni.

Ok, lemang ni dibuat dari buluh (statement mengundang lempang), pulut dan santan.  Buluh tu dipanggil buluh lemang - jenis sebenar tak pasti sebab bila saya tanya takde orang boleh jawab.  Atau mungkin jugak diorang rimas dengan soalan-soalan saya..hmmm.  Buluh tu dipotong-potong so that each buluh lemang tu ada base sikit and panjang mana korang nak, ikut suka.
Yang pasti yang gatal tu bukan orangnya... 
Bila dah potong, basuh bahagian luar dia.  Dengan sabun Fab dan penyental pinggan mangkuk atau berus sabut.  Brand sabun atau alatan lain saya tak sure.  Kalau tak basuh, gatal-gatal miang la nanti nak pegang-pegang lemang tu nanti.  Yang menyebabkan gatal tu benda putih-putih kat sambungan ruas-ruas tu.  Saya tak penah kena tapi katanya gatal giloss.. yang dah cukup menggatal tu tak yah la buat keja ni.  Bahagian dalam buluh bilas-bilas ngan air je.  Saya intai-intai jugak kat dalam kot ada penghuni - meleset.

Dah basuh, kita start buat lining.  Haa.. yang ni saya tak sure macam mana orang lain buat.  Tapi mak mentua saya nyer cara memang classic.  Dia cari daun pisang yang agak muda dan basuh.  Pisang jenis apa?  Selalunya pisang abu.  Lepas tu, kat tengah-tengah pelepah daun pisang tu kan ada batang keras tu.  So dia ambik bahagian keras tu saja i.e. buang daun kiri kanan.  Then belah dua bahagian hujung hingga ke pangkal tapi bukan sampai habis.  Jadi rupa dia macam chopstik 'mega' yang tak terbelah dua gitu.


Then dia ukur panjang daun dengan buluh, and lebihkan sikit.  Pas tu gulung daun tu guna 'chopstick mega' tadi.  Banyak mana nak gulung?  Just nice untuk lining saja.  Meaning tak de la berlayer-layer gulungan dalam buluh tu.  Cukup la satu lapis daun je.  Gulungan tu biarla selisih sikit je.  Dah gulung, sorong masuk dalam buluh.  Then loosen the 'chopstick' untuk release daun tu.  So daun stay dalam buluh.  Haish penat taip.  Layan gambor dulu.





At this point saya rasa mak mentua saya ni sure pissed off dengan saya duk snap sana sini tapi tak membantu langsung..muahaha.. cool mak cooll...

Haaaa kan dah senyum...hihihi

Ok, now that buluh lemang dah ready, kita buat 'isi' nya pulak.  Bahannya santan, garam dan pulut.  Pulut normally mak mentua saya pakai pulut susu dari Siam.  Garam kasar tu campur ngan santan bagi rasa lemak-lemak je.  Campur semua dalam periuk and make sure santan tu setinggi 1 inchi lebih kurang dari pulut.

Dah ready, masukkan santan dulu dalam suku cawan dalam buluh.  Saya tengok diorang ni guna tangan so diorang scoop santan tu dalam 2-3 scoop masuk dalam buluh.  Then baru masukkan pulut.  Masukkan dalam 2-3 scoop then tegakkan buluh sambil 'dengar' pulut tu slide jatuh ke bahagian bawah lemang.  Kalo tak dengar, curah balik and tengok lining ok ke tak.  Kot-kot berlipat-lipat dalam tu.  Kalau pulut tu tak slide jatuh, nanti lemang tu lopong kat tengah.


Dah siap isi pulut, penuhkan ngan santan.  Bagi nampak santan tu touching the surface gitu.  Dah siap, ambik daun pisang lagi and sumbat-sumbat mulut lemang tu. Haa.. siap!!

Membakar nya bagi la kat kaum lelaki.  Panas ooo...  main ngan api lagi.  Bulan posa lagi.  Mencabar tuuu.. Mula-mula api besar tak pe... tapi lama-lama ratakan bara tu untuk masak secara even.  Masa api besar tu kena la rajin putar-putar lemang tu.  Pas-pas tu putar sekali sekala pun ok.  Tapi kalau korang jenis yang hangat-hangat tahi ayam tu, tak yah la jaga lemang ni.  Kang semangat diawal membakar je.. pas tu rentung.. hehe..


Ni dahan pokok manggis kering... heaven nyer la duk kampung.  Semua ada.

Tunggu la sampai lemau.. tak mau lemau, mari kerjakan pokok buah and kucing-kucing.

 Pokok cempedak ni berbuah dari atas sampai ke akar... sapa yang tak geram.



Cara makan lemang: Belah lemang, slice-slice lemang, buang kulit daun pisang, then goreng.. nyumsss... Apa? korang tak goreng? Rugi wooo... cuba goreng sampai slightly yellow then calit ngan rendang... perrggghhh marvellous!!!  Crunchy on the outside, chewwy on the inside heh heh heh.  Gambar tak dek... tak sempat ambik gambar dah ngappp.

P.s.  Orang tua-tua cakap jangan dilangkah buluh lemang or daun pisang 'lining' tu.  Nanti lemang tak jadi.  Katanya laa..

P.p.s: Kena guna tulang 4 kerat untuk cari, potong buluh, mata untuk intai pulut dan santan, lidah untuk rasa santan, telinga untuk dengar pulut jatuh dalam buluh, mata untuk bakor dan mulut untuk anyam 'ketupat' sambil isi pulut dalam buluh and makann... Alhamdulillah.

P.p.s: Sama tak ngan cara korang?

3 comments:

  1. meriah betul buat lemang tu. Saya pun tak tahu macam mana org buat lemang ni. Hehe

    ReplyDelete
  2. saya sampai sekarang x dapat tgk org buat lemang from A to Z.kampung saya orang suka makan ketupat jerk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah...sebab tu banyak snap gambar dari menolong bila tengok mentua buat lemang hahaha

      Delete