Pages

Wednesday, July 24, 2013

Kurang asam!

Haa.. kalau macam tu mai kita belajar pasal asam keping.  Macam saya ni bukan selalu dapat experience buat asam keping.  Tau makan je.  Masak pakai asam keping pun tak pandai dulu.  Tau buat ikan rebus je pun.

Tapi bila dah kawin dengan orang Perak ni dapat la tengok orang buat asam keping secara live.  So pada sapa yang nak tau jugak, read on.

Cerita mestila bermula dari pokoknya sebab buah gelugor ni tak jatuh dari langit.  Ni la rupa pokok gelugor.



Kat pokok ni pulak dengan izinNya, keluar la buah gelugor macam kat bawah ni.  Bila masak warna dia kuning.  






Dan bila gugur je gelugor kuning ni, boleh la dikutip dan ni basuh.  Pas tu slice nipis-nipis, dibasuh lagi dan di jemur hingga kering macam kat bawah ni.  Kalau hari panas, cepat la dia kering.  Asam keping ni kalau tak basuh warnanya bila kering jadi hitam.  So lepas ni kalau nak beli dah tau la orang yang buat tu basuh ke tak kan..?  Dah tau?  Ok la..




Saya penah tengok buah gelugor ni dijual dipasar tani.  Tapi tak sure berapa harga buah dia sebijik.  Kot la ada yang nak try buat kan?


So amacam?  Kurang asam lagi?


P.s. Gelugor kali ni dapat freeee weehuu..







2 comments: